Bankok - Bankszámlák

FORRÁS:http://www.netfolio.hu

 

Svájc

 
Külföldi bankszámlák esetében az egyik legkeresettebb célpont Európán belülről és a tengerentúlról is egyértelműen Svájc. Az alpesi ország hosszú évtizedek, sőt évszázadok alatt vívta ki magának ezt a megtisztelő bizalmat. A svájci bankok biztonsága és diszkréciója legendás, olykor-olykor már egyenesen túlmisztifikált, de ezt meg is érdemlik, hiszen még soha nem hallottunk csődbe ment svájci bankról, vagy arról, hogy bizalmas banktitkok szivárogtak volna ki. Érdekesség, hogy annak ellenére is, hogy Svájcban nincs állami betétbiztosítás, mégis itt tudhatjuk megtakarításainkat a legnagyobb biztonságban. Ez egyfelől a bankok működésének tulajdonítható (vagyis olyan üzletpolitikát követnek, amely során a kockázatokat a lehető legalacsonyabb szinten tartják), másfelől egy, a bankok közötti együttműködésnek köszöhető alapnak, amely garantálja a betétek biztonságát.

Bankszámlanyitás menete
Svájcban bankszámlát nyitni az átlagnál némileg körülményesebb. Ennek magyarázata a banki működési filozófiában leledzik, a mely értelmében az itthon megszokottnál alaposabb ismertekre kívánnak szert tenni jövőbeli ügyfelükről a pénzintézetek. Bankszámlanyitásnál elméletileg szükséges a személyes jelenlét, azonban később bemutatjuk, hogy ezt a problémát, hogyan orvosolhatjuk, ha nem kívánunk a bankszámlanyitás miatt Svájcba utazni. Személyes jelenlét esetén az egész procedúra nem tart tovább néhány óránál, és a következő dokumentumokra lesz szükségünk hozzá: fényképes személyazonosító igazolvány (legjobb az útlevél), lakcímkártya, az elhelyezni kívánt összeg eredetét igazoló dokumentum, illetve rákérdezhetnek a felhasználás céljára is. Az elhelyezni kívánt vagyon eredetét igazoló dokumentum többféle lehet: elsősorban banki igazolás (abban az esetben, ha másik bankszámláról csoportosítunk át pénzeszközöket), adás-vételi szerződés, részvény tranzakciókról szóló igazolás, stb. Minden 18. életévét betöltött személy nyithat bankszámlát Svájcban, két esettől eltekintve. Ezek a következők: ha a potenciális ügyfél személye negatívan befolyásolja a bank jó hírét, illetve ha az a gyanú merül fel, hogy az elhelyezni kívánt pénz bűncselekményből származik.

Bankszámlanyitás személyes jelenlét nélkül

Netfolio tipp

Külföldi bankszámlanyitás előtt mindenképpen gondoljuk végig, hogy mekkora összeget szeretnénk hosszútávon külföldi bankszámlára elhelyezni és, hogy mi a megvalósítani kívánt cél. Ezek függvényében egyaránt jó megoldás lehet Ausztria, Luxemburg, Liechtenstein és Svájc is.

Ahogy korábban már említettük, Svájcban elméletileg csak úgy nyithatunk bankszámlát, ha személyesen jelen vagyunk és igazoljuk személyazonosságunkat. Külön erre szakosodott cégek közbeiktatásával azonban megkerülhetjük ezt az adminisztratív korlátot. Olyan céget, amely a bankszámlanyitás erejéig vállalja a képviseletünket, többet is találhatunk az interneten keresztül, azonban mielőbb megbízást adunk egy ilyen irodának, mindig alaposan járjunk utána, hogy tényleg valóban működő céget bízunk meg. Hisz ellenkező esetben nemcsak a befizetett ügyintézési díjat veszíthetjük el, de személyes irataink is illetéktelen személyek kezébe kerülhetnek. Amennyiben külön erre szakosodott vállalatot bízunk meg, extra költségekkel kell számolnunk, hisz akár 100 eurót is elkérhetnek a bankszámlanyitásért, vállalati bankszámla esetén 200 eurót, ami nem nevezhető alacsony összegnek. A teljes ügymenet körülbelül 10 napig tart, vagyis ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a kezdeti lépésektől számolva egy svájci bankszámla tulajdonosai legyünk.
Javaslatunk szerint érdemes lehet akár személyesen is kilátogatni Svájcba bankszámlát nyitni, kombinálva egy hosszú hétvégés kikapcsolódással, már csak azért is, mert így kikerüljük az esetleges rizikófaktorokat, másfelől a repülőjegy költsége sem magasabb az ügynökön keresztül történő ügyintézésnél.

Választható bankszámlák és ezek költségei
A svájci bankszámlákkal kapcsolatban gyakran még ma is él az a tévhit, hogy lehetőség van névtelen számlákat nyitni, a valóságban azonban nem léteznek névtelen számlák, vagyis a számla és a számla tulajdonosa minden esetben megfeleltethető egymásnak. Azonban léteznek csak kódszámmal jelzett számlák, vagyis olyanok, ahol a név nem kerül feltüntetésre. Az ilyen típusú számláknak meglátásunk szerint kevés értelme van, hisz a tulajdonos személye szükség esetén azonosítható, csak a napi ügymenet folyik kódszám alapján, ugyanakkor nem kezdeményezhetünk az ilyen típusú számlákról nemzetközi tranzakciókat. Számtalan kisebb-nagyobb bank található Svájcban, ezért amennyiben jelentős összegeket kívánunk svájci bankszámlánkra elhelyezni, akkor érdemes lehet tájékozódni afelől, hogy igényünknek melyik pénzügyi szolgáltató felel meg legjobban.
Mi a két legnagyobb bank számlavezetési konstrukcióit szeretnénk ismertetni, annak érdekében, hogy rálátásunk legyen a költségvonzatokra. Az általunk bemutatott csomagok kellően általánosak ahhoz, hogy olvasóink többségének megfelelő választásnak bizonyuljanak.
Meglátásunk szerint a Credit Suisse külföldi magánszemélyekre vonatkozó ajánlata nem versenyképes, hisz a számlavezetési díj (amennyiben a számlán elhelyezett megtakarításuk nem éri el az 1 millió CHF-t) havi 40 frank, ami jelentős költségnek tekinthető. Ennél lényegesen kedvezőbb ajánlatot találhatunk a UBS kondíciói közt, ezért a Credit Suisse ajánlatát nem is ismertetjük részletesen.

UBS
Az UBS nevű világméretű bankóriás számlacsomagjainak az összehasonlítása során mind svájci frank alapú, mind pedig euró alapú megoldásokat figyelembe veszünk. Euró alapú számlaként a „UBS personal account EUR” nevű megtakarítási számlát ajánlanánk. A számla nyitása és megszüntetése díjtalan, a számlavezetés szintén díjtalan, amennyiben legalább 10.000 CHF-nek megfelelő érték van elhelyezve rajta. Ennél kisebb összegű megtakarítás esetén 2 CHF havonta, amennyiben megelégszünk az elektronikus banki dokumentumokkal, ellenkező esetben 7 CHF havonta. A számlához a következő szolgáltatások kapcsolódnak: UBS e-banking, UBS Bancomat/UBS Bancomat Plus, UBS Credit Cards és UBS Maestro Card. A számlához kapcsolódhat megtakarítási számla is, melyen hosszú távú megtakarításainkat helyezhetjük el, kedvezőbb kamatozás mellett, számlavezetési költségek nélkül.
A számla fenntartásához kapcsolódó díjak: 40$ az éves bankkártya díja, 1% költség kerül levonásra a Svájcon kívüli kártyás vásárlások után, de minimum 1,5 CHF. ATM használat esetén a kivenni kívánt összeg 3%, míg az utalás díja 5 CHF. A pénzmozgás nagysága 60.000 dollárban korlátozott, efölötti pénzmozgást 3 hónappal előre jelezni kell, ellenkező esetben 0,05%-os büntetődíj kerül felszámolásra. Amennyiben tényleg csak megtakarítási céllal használjuk a számlánkat, akkor alacsony díjakkal juthatunk svájci bankszámlához, amennyiben viszont nap, mint nap használni kívánnánk számlánkat, akkor jelentős díjtételekkel kell számolnunk.
Az „UBS personal account” díjaiban megegyezik az előbb bemutatott konstrukcióval, az egyetlen lényegi eltérést a számla devizaneme jelenti. Ha megtakarításainkat nemcsak lekötött betétben kívánjuk tartani, akkor elsősorban a befektetési alapok jöhetnek szóba, melyekkel könnyedén kereskedhetünk, ha folyószámlánk mellé „UBS investment fund account-ot” is nyitunk. A számla nyitása és vezetése is díjmentes, befektetési alap vásárlásánál 0,14%-os kezelési költség kerül felszámolásra.
Az UBS részletes ismertetője itt érhető el.

Migros Bank
Amennyiben nem egy nemzetközi bankot kívánunk megbízni, hanem egy kisebb, helyi svájci bankot, akkor választhatjuk például a Migros Bank-ot. 7500 Svájci frankot meghaladó megtakarítás esetén nincs se számlanyitási díj, se pedig számlavezetési költség. Ennél kisebb összeg esetén havi 2 frankos felmerülő költséggel kell számolnunk. A bankkártyáért nem kerül külön éves díj felszámolásra. A külföldi átutalásoknál azonban 20 CHF kerül felszámításra.